25.04.2021

Класическа рецепта за козунак на конци от баба в осем стъпки

Здравейте, приятели!

 

Добре дошли в тази нова рубрика, в която ще споделяме с вас стари български рецепти, предадени на нас от нашите прекрасни баби.

 

Кой не обича това най-хубаво време през пролетните празници, Великден, заедно с цялото семейство, вкусни гозби, уют, радостни емоции, пълна къща…

 

 

Козунакът освен традиционно присъстващ на великденската трапеза, е и невероятно вкусен, когато е домашно приготвен. Казват, че за да месиш козунак, първо трябва да имаш голямо сърце :) после голямо търпение и най-вече - голям опит. Да, има риск ако решите да месите за първи път, да не се получи, но това е най-хубавото! Ние обичаме предизвикателствата, за това можем да ви кажем - не се отказвайте! А кой знае - може пък да имате вроден талант или късмета на начинаещия и да се получи вълшебно вкусен козунак :)

 

Тази рецепта е предадена от нашите баби (Димитър Киров - основател на The Catering и Стояна Кирова - проджект мениджър). Няма да забравим невероятното чувство да отидем на гости по Великден и цялата къща да ухае на топъл, прясно изпечен козунак. А когато си ходехеме и до село при нашата прабаба - тя беше мастър на козунаците, беше наистина неповторимо - там козунаците бяха печени на пещ. Можете да си представите за какъв бутиков, домашен вкус става въпрос - приготвени с току - що снесени яйца от кокошчиците в двора, с току-що издоено мляко от кравичките в дама, с ръчно смелената пшеница от нивата и замесени с бабината любов! Да, помним добре това време и сме благодарни, че сме имали тази възможност да изживеем такова невероятно детство и да пазим тези съкровени спомени…

 

Сега е време да споделим с вас безценната рецепта за най-вкусния козунак само в няколко стъпки! :) Все пак, рецептата се предава от поколение на поколение и това, което включваме тук е модернизирана версия от мама и леля (заради рома, бадемите, шоколада и портокала). За това, ако искате абсолютно изчистен, традиционен български козунак, изключете рома и ползавайте по желание орехи с мармалад. Желаем ви успех!

 

Продукти:

 

  • 1 кг брашно
  • 6 яйца
  • 200 г масло
  • 200 г захар
  • 1 кубче мая
  • 250 мл прясно мляко
  • настъргана кора на 1/2 лимон + 1/2 портокал по желание
  • 1 с.л. ром
  • бадеми, лешници за украса
  • 1/3 ч.ч. стафиди
  • щипка сол
  • 1 белтък
  • Шоколад или мармалад (ако ще правите руло)

 

Начин на приготвяне:

 

Стъка 1 Пресяване на брашното:

Брашното се пресява добре в дълбока съдина. (Кой ли не го знае, но все пак, помнете, че това е важна стъпка, не за пропускане, тъй като така се вкарва “въздух”, което след това помага да се активира по-добре глутена при замесването на самото тесто. А благодарение на глутена се получават и така желаните конци).

 

Стъпка 2 Подготовка на яйцата:

Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата (и портокаловата) кора + лъжицата ром.

 

Стъпка 3 Активиране на маята:

Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното, след което се оставя настрана, докато се получи “шупналата” смес от активираната мая.

 

Стъпка 4 Замесване на тестото:

Пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Сега е времето на замесване на тестото. Първоначално можете да забъркате с дървена лъжица, докато се сгъсти. След това започнете размесването. В началото ще се получат бучки, но няма страшно, всичко ще се “изглади” постепенно :) Месете с търпение и удоволствие, наричайте за здраве, благоденствие и обич тестото. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва.

 

Стъпка 5 Вкарване на кравето масло в тестото:

След като замесите хубаво тестото, е време за вкарването на кравето масло в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Тестото се разстила с ръце на плота и се намазва с разтопеното масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за плота, тя се поръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци.

 

Стъпка 6 Втасване на тестото:

След като сте вкарали цялото масло в тестото, сложете в по-голяма съдина, на топло, за да втаса.

 

Стъпка 7 Оформяне на козунака:

Когато  уголеми двойно и дори тройно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Тук всичко зависи от въображението и предпочитанията ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с шоколад или мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени ядки, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате (ядките трябва да са мокри), намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар (мокра) и се пекат.

 

Стъпка 8 Печене:

В началото се слага в добре загрята фурна на 220 градуса, но след десет минути намалете на 180 и печете още половин час. Поглеждайте от време на време и ако отгоре започва да се препича, сложете алуминиево фолио, за да не изгори.

 

Желаем ви да се получи най-вкусният козунак на конци и да очаровате цялото семейство! :) 

 

Светли великденски празници от нас! Обичайте се и бъдете щастливи! <3

 

#kozunak #козунак #рецепта за козунак #най-вкусният козунак #козунак на конци #velikden #великден #рецепти за великден #как се прави козунак на конци

Следваща статия